cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2009.12.22. 16:15 cseppgyerek admin

Karácsony Hétesen

Címkék: önkéntes művészet zenecsoport

A szombati nap izgatott főpróbával és készülődéssel telt Gyuricska István gyülekezeti termében. Kipróbáltuk az immár véglegesített jelmezeket és díszleteket. A jelmezek (különböző fejdíszek) részben a gyerekek korábbi rajzaiból készültek. A szombat esti próba végén a gyerekeknek meghívókat adtuk a másnapi ünnepségre, melyeket szétosztottak a családok között.

Gergő és Zsófi este csatlakozott hozzánk. Az ünnepély időpontját (dec. 20.) több hete tudták a családok, szombaton már mindenki nagyon várta. Így vasárnap reggel, amikor kiderült, hogy a többiek a nagy hó miatt nem tudnak elindulni Budapestről, mind az öten egyetértettünk abban, hogy nem lehet bizonytalan időpontra elhalasztani az ünnepséget.

Reggel megosztottuk a ránk háruló feladatokat. Virág Eszter a díszleteket készítette elő, és fogadta az érkezőket Gyuricska termében. Pali előkészítette a karácsonyfát, és autóval szaladgált a telep és a Tesco között. Zsófi és Gergő közben ropogtatni valót, üdítőt és karácsonyfadíszt vásárolt, majd csatlakozott Katához a telepen, aki a szereplőket és a többi érdeklődőt toborozta.

Vasárnap reggel 10 óra után nagy csapatban átsétáltunk a magas hóban a telepről Gyuricska termébe. Nézőnek főleg gyerekek jöttek, de azért ott volt több szülő is. Így körülbelül 30 nézőnek játszott körülbelül 15 szereplő. A zenés mesejáték Boga és Moga (eredetileg cigánynépmesei alakok) vándorlásáról szól. A két varázslény egy felhők fölötti országból indul földi vándorútra, míg meg nem érkezik a hétesi hídhoz. Ott találkoznak a magukat madárnak, fának, virágnak álcázó hétesi gyerekekkel, akik meghívják őket, hogy együtt töltsék a karácsonyt.

A felkészülés alatt a szereplőknek sokféle feladattípussal kellett megbirkózni. Különböző drámajátékokon keresztül gyakoroltunk színpadi mozgást és improvizált szöveget. Emellett folyamatosan zajlott a zenei fejlesztés (éneklés, ritmus) és a dalkincs bővítése. Közben ahogy hétről hétre készültünk az előadásra Virág Eszter többször készített a gyerekekkel jelmezt. Ezek (mivel nem elég erős anyagból voltak) csak részben élték túl a próbaidőszakot. Mégis egy-egy darabjukat beépítettük a végső fejdíszekbe.

A szeptember óta átlagolva körülbelül heti egy napot töltöttünk a gyerekekkel. A találkozásainknak csak egyik célja volt az előadás előkészítése, éppígy célunk volt a fejlesztés is (elsősorban nyelvi, zenei fejlesztés, illetve különböző normák átadása). Munkánk során sokféle nehézségbe ütköztünk, de elkezdtünk egy tanulószobát, ami elsősorban az írásra-olvasásra koncentrált. Közben a próbák során is többször adtunk nyomtatott szövegeket a gyerekeknek, és próbáltuk őket olvasásra biztatni. A bemutatott előadásban két fiú narrátori szerepben mikrofonba olvasott föl szöveget.

Szeptember óta folyamatosan együttműködtünk a Bem úti és a 48-as úti általános iskola készséges igazgatónőivel. A velük való együttműködést nagyon fontosnak tartjuk és továbbra is folytatni szeretnénk.

A december 20-i előadás számunkra egy nagyon szép és sikeres időszak megünneplése volt. A gyerekek nevet adtak a csoportnak: Boga, Moga és Barátaik Zenekar.

Az előadás minden gyereknek nagyon jól sikerült, a gyerekek mind nagyon ügyesen szerepeltek és a közönség láthatólag nagyon élvezte az előadást, a szöveges részeket csöndben hallgatták, a dalokat pedig együtt énekelték velünk. Mi a szereplő gyerekeknek ajándékba birsaalmasajtot és egyenpólót adtunk. A kék pólóra Virág Eszter készített Boga, Moga és Barátaik emblémát. Mindannyian ebben szerepeltünk.

A gyerekek pedig közösen egy Hétest ábrázoló festményt adtak meglepetésként Katának, amit együtt készítettek és amit mindenki aláírt.

Az ünnepségen felszólalt Kocska Ágnes, a Bem úti Általános Iskola igazgatónője. Azt mondta, hogy az utóbbi egy hétben 4 különböző karácsonyi ünnepélyen vett részt, de mindezek közül ez tetszett neki legjobban, mert itt látta először a gyerekeket igazán felszabadultnak és boldognak a szerepükben. Hangsúlyozta, hogy nagyon örül, hogy a próbák nagyrészt a piros iskolában zajlottak és továbbra is szeretettel lát minket.

Az előadás után következett az evés-ivás, karácsonyfadíszítés, és közös éneklés. Az egész ünnepség nagyon jó hangulatban telt. Mi úgy éreztük, hogy nagyon sok dologban megmutatkozott az előző 4 hónap rendszeres munkája. Nemcsak a gyerekek jó szereplésében, hanem összetartozásérzésben, felelősségérzetben.

A gyerekek segítettek kitakarítani a termet, és szépen feldíszítették a fát. A szereplők szépen sorban kivárták a saját ajándékukat, és nem volt semmilyen reklamálás, sőt amikor valakinek véletlenül kétszer akartunk adni, az szólt, hogy már megkapta. Még sokáig tudnánk élményeket mesélni. Hétes igen hideg, de nagyon szép a hóban, és érezni a közeledő karácsony hangulatát. Mi most meghatottan és vidáman utazunk vissza Pest felé.

Januárban ugyanígy szeretnénk folytatni. Ha valaki szeretne bekapcsolódni segítőként a munkánkba, szeretettel várjuk! Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánunk!

Koltai Kata, Majsai Virág Eszter, Varga Pál

A képeket Zsófi készítette.

komment

süti beállítások módosítása