cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.11.18. 15:10 smalladam

"Aki alkot, értéket teremt, aki értéket teremt, vigyáz rá"

Címkék: alkotótábor hétesi modellprogram fürdőház alkotóház Hétes van helyed alapítvány

A Van Helyed Alapítvány tevékenységéről

Bódis Kriszta író-filmrendező 1998 telén került először az ózdi Hétes telepre, hogy dokumentumfilmet forgasson a falopás okairól, az itt élők sorsáról és életkörülményeiről. A hétesiek életének megismerése során arra jutott, hogy valahogy segíteni kellene a telepen élőket a nyomorúságos körülményeikből való kilábalásban. Ebből a munkából fejlődött ki az évek során a Van Helyed alapítvány alkotásközpontú modellprogramja.

A Hétes telep Ózd tizenhat szegregátumának egyike. Egykori munkáskolónia, melyet magával rántott az Ózdi Kohászati Üzemek rendszerváltás utáni széthullása. Az amúgy is komfort nélküli telep elzüllött, a lakók nem cigány része és a cigányok közül is aki tehette, elköltözött. Akik maradtak, segélyből, alkalmi munkákból élők, tartós munkanélküliek lettek,  tetemes közüzemi díjtartozásokat halmoztak fel, házaik lepusztultak. A bűnözés és egyéb problémák miatt a Hétes egész Ózdon rossz hírnévre tett szert, az önkormányzat pedig a telep eldózerolásával akart pontot tenni a történet végére.

A Van Helyed Alapítvány alkotásközpontú modellprogramjának lényege ezeknek a folyamatoknak a megfordítása, melyben sikereket értünk el az elmúlt másfél évtizedben. Alkotásközpontú, mert az alapelvünk, hogy aki alkot, értéket teremt, aki értéket teremt, vigyáz rá, és megőrzi a mások által teremtett értékeket is. Vagyis a hétesiekkel közösen, a munka fontosságát mindenki számára megértetve dolgozunk azon, hogy a Hétes telepen jobb legyen élni, ami megvalósult, az meg is maradjon, és ezzel együtt az ott élők közössége erősödjön. Modellprogram pedig azért vagyunk, mert munkánkkal szeretnék máshol is alkalmazható példát mutatni a gettósodás visszafordíthatóságára.

22 - Viola - Olimpia (5).jpg

Célkitűzésünk a telepi életkörülmények javítása. Egyik legfontosabb eredményünk, hogy a Hétest nem dózerolták el. Az épületeken állapotjavító munkákat végeztünk. Hosszas küzdelem után kártyás villanyórákkal szereltük fel a hétesi házakat, így megszűnt az áramlopás és a lepusztult elektromos hálózat okozta életveszély. A telep közepén főteret alakítottunk ki padokkal, ami a hétesiek kedvelt találkozóhelyévé vált. Ismét vannak veteményes kertek, 2012-ben pedig megnyílt a fürdőház, melyben melegvizes zuhanyzási lehetőség, angolvécé, mosógépek várják a komfort nélküli házak lakóit.

A Hétesen több generáció született bele a kilátástalanságba. Ugyanakkor a telep jövőjének zálogai is a gyerekek, ezért különös hangsúlyt fektetünk az őket fejlesztő alkotó munkára. Ennek biztosítására működik a Hétes és a belváros között félúton található alkotóházunk, ahol önkénteseink rendszeresen tartanak fejlesztő foglalkozásokat a hétesi gyerekeknek. Emellett különórákat, internetezési lehetőséget, médiaeszközöket biztosítunk számunkra. Fejlesztő tevékenységünk legfontosabb eleme a 2007 óta minden augusztus végén megrendezett alkotótábor, egy héten át tartó kreatív foglalkozásokkal és kulturális programokkal. Fontos eredmény, hogy több hétesi önkéntesként részt vállal programjaink lebonyolításában.

A Van Helyed Alapítvány tevékenységének sikeréhez több szinten egyszerre zajló munka összehangolására van szükség. Munkatársaink folyamatosan jelen vannak a telepen, ahol segítenek az ott élők mindennapi problémáinak kezelésében és a programok bonyolításában. Zömmel budapesti önkénteseink tevékenységének, utazásának megszervezését főképp az interneten bonyolítjuk. Emellett kapcsolatot tartunk az állami-önkormányzati szereplőkkel is.

Olyan célokat szeretnénk megvalósítani, amiből nem csak a hétesiek profitálhatnak. Az adósságrendezéssel összekötött infrastruktúra-fejlesztésekkel, a hétesieknek ezekben a programokban való foglalkoztatásával az önkormányzat és a szolgáltatók számára is évtizedes problémákat segítünk megoldani. Olyan módszerek kidolgozásában segédkezünk, melyeket az ózdi önkormányzat máshol is alkalmazni tud, függetlenül a nehéz sorban élők etnikai vagy egyéb viszonyaitól. Fejlesztő és kulturális programjainkba más telepeken élőket is bevonunk, ami a szegregátumok zárkózottságát is oldja. Modellprogramunk pedig országos szinten is megoldási mintákat kínál fel mindazok számára, akik tenni kívánnak a mélyszegénység és a gettósodás ellen.

komment

süti beállítások módosítása