cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2009.10.14. 18:20 cseppgyerek admin

Beköszöntő

Címkék: önkéntes alkotótábor hétesi modellprogram

"A hétesi modellprogram* személyes álmom volt sokáig. Aztán időről-időre számos támogató bekapcsolódott a munkába. Mára már nemcsak adományozók, de állandó önkéntesek, a telepi családok, az ózdi iskolák vezetői, és sok tenni vágyó ember, intenzíven dolgozunk azért, hogy megcsináljuk és meg is mutassuk, hogyan lehet civil aktivitással példaértékű eredményeket elérni egy hátrányos helyzetű, marginalizálódott csoport integrációjában, az ő együttműködésükkel. Vagyis közösen. A hétesi modellprogram közös álmunk lett. Pontosabban hétköznapjaink szerves része.”

Bódis Kriszta

Magyarország egyik legszegényebb roma telepén, az ózdi Hétes telepen a hétesi modellprogram részeként harmadik éve tartanak alkotótábort** Bódis Kriszta író és dokumentumfilmes vezetésével önkéntesek. A 2009-es tábor médiacsoportjának munkájával, a gyerekek cikkeivel, fotóival és videóival a hetes09.blog.hu-n már találkozhattak.

Most elindítjuk a folytatást, a cseppgyerek blogot is. Az idei tábor önkéntesei úgy érezték, hogy hosszútávon szeretnének a programban dolgozni, amely nem hagyja magára ezeket a tehetséges gyerekeket. A zenei csoport Koltai Kata gitárművész vezetésével azóta tovább működik két helyi általános iskolában. Horváth Emese hétesi anyuka bekapcsolódott a rendszeres önkéntes munkába és Bódis Krisztával életre hívták a női csoportot, ahol beszélgetnek, filmeket néznek, írnak-olvasnak és például befőzni is fognak. A médiacsoport pedig az október 18-ai Jobb velünk a világ rendezvényről tudósít majd elsőként.

Ez a blog azonban nemcsak a foglalkozásokról szóló beszámolókat tartalmazza majd, hanem például a gyerekekkel való kapcsolattartásunk fóruma is lesz. Ha szeretne többet megtudni a hétesi cseppgyerekekről, maradjon velünk, olvasson minket!

Jegyzet:

*: Hétesi modellprogram: egy olyan komplex integrációs koncepció, amelyet egyetlen, de tipikus problémákkal küzdő hátrányos helyzetű csoportban, velük együtt fejlesztünk ki. A hétesi modell tapasztalatait általánosan alkalmazható módszertanná alakítjuk. A modellnek vannak koncepciói, de valójában az a gyakorlatban épül. Lépésről lépésre folyamatosan dolgozunk, de évtizedekben előre, legalább egy felnövekvő generációban gondolkodunk. A modell - a civil aktivitásokat inspiráló - tudásközpont és tanácsadói rendszer alapját is képezi. A Hétesi modell három pillére: Inspirációs Együttműködés (IE), Mediáció, Mentorálás és Integráció (MMI), Mobilitás és Innováció (MI).

**: Hétesi nyári alkotótábor: a hétesi modellprogram része, alkotáscentrikus foglalkozások a telepen belül, a gyerekeken keresztül, a családok bevonásával.

komment

süti beállítások módosítása