cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2011.05.05. 03:49 itipeti

Valódi VALOVI

Címkék: művészet rap médiacsoport 2011. valovi

A Valovi a Bódis-féle Alkotásközpontú program Alkotóházában született.

 

Egy szines csapat hozta létre Kriszta vezetésével és a filmes-média műhely tehetséges roma fiataljaival együtt, akikre érdemes odafigyelni!

 

 

 

VALOVI RAP – Hidak Borsod valóvilágához

A VALOVI gondolata

Marjai Judit (fotóművész) fejében fogant az ötlet: jöjjön létre különböző kulturális és életközegekben alkotó és létező emberek közös munkájával a Való Világ egy autentikus kritikai-művészeti lenyomata. A Való Világ a magyar tömegmédia megkerülhetetlen – kritikai szempontból egyértelműen sem el nem utasítható, sem fel nem magasztalható – műsora, amely társadalmi hatása ellenére mégis kívül esik a kulturális diskurzuson.

 

A fő kérdés az volt; tudnak-e egy megosztott társadalomban sikeresen együttműködni eltérő közegű, tudatú alkotók: egy erős, de intellektuális rap vers szöveg, és később az érzékeny, profi zene megtalálja-e az útját a Bódis Kriszta (író, rendező) által rendíthetetlenül képviselt kirekesztettek ösztönös tehetségű előadóihoz?

 

A Shakespeare-Hétes tengely

Marjai Judit felkérte Szabó Stein Imrét (író, televíziós), aki Shakespeare fordításairól is ismert, a rap szöveg megírására. Az ötlet mellé saját szavait, fordulatait is mellékelte – ezek is bekerültek a párrímes, jambikus lüktetésű rap versbe. Elkészült a Valovi szövege.

 

Marjai elküldte a Valovi szövegét Bódis Kriszta író-rendezőnek, az ózdi Alkotásközpontú program vezetőjének, hogy a szöveg felhasználásával nem volna-e kedvük egy dalt, esetleg egy klipet készíteni az alkotó foglalkozásokra járó roma fiatalokkal. Jeges körülmények között (egy korcsolyapályán) került sor a mindent eldöntő találkozóra – Bódis igent mondott és elindult a Valovi projekt.

 

Kriszta a következő foglalkozáson bemutatta Szabó Steint és megmutatta a szöveget, amit a fiatalok lelkesen fogadtak az ötlettel együtt. A filmes és médiafoglalkozások új irányt kaptak, a következő alkalmak már a feladat megvalósítására készítették fel a csapatot. A média és a valóság show-k működéséről, hatásáról beszélgettek, és hamarosan saját versek is születtek a borsodi valóvilágról.

 

Azonban még egyikük sem írt soha zenét. A csapatból hiányzott egy zeneszerző mentor. Bódis Kriszta ekkor kereste meg az Akkezdet Phiai-t, akik szívesen csatlakoztak, és néhány alkalom alatt az ózdi Alkotóházban megszületett a Valóvilág rap.

 

Közben, a szerző(k) beleegyezésével a borsodi fiatalok is belefolyhattak a primer alkotás folyamatába: a szívükből jövő új refrénnel és néhány új sorral gazdagodott tovább az eredeti szöveg, és rengeteg alkotó ötletet vittek a produkcióba. Összeállt a végleges mű Kriszta irányításával, és kialakult, kik is éneklik majd ezt a – reményeik szerint sikeres – dalt.

 

Pillérek

Egyértelmű volt, hogy szerepet kap Váradi Rajmund (Körte, 22) a Hétes telep (ők Rózsa telepnek hívják) énekes tehetsége. A klip és a dal rajta kívül még Seres Regina (16) erős egyéniségére, Radics Márk (Májki, 13) táncos és ritmikai tehetségére, Seres Attila (Busman, 18) hangjára és Dömötör Kristóf (13) kreatív előadói képességeire épül.

 

Bódis Kriszta most már a teljes „ensemble”, és a Rózsa telep lakóinak alkotó bevonásával forgatta le három nap alatt a klipet eredeti helyszíneken. Nem kellett green box, stúdió, látványfokozás; erősebbnek bizonyult a valóság, mint a show.

 

A filmes-média műhely többi tagjának is jutott szerep az előkészítésben és a forgatásban is. Berki Pál (Kopi), Seres Inez (Inci), Váradi Gergely (Fogas), Matovics Erik (Mató), Botos Zsanett és még sokan mások izgulnak azért a Rózsa (valamikor Hétes) telepen, hogy ez az őszinte, kritizáló, de szeretnivaló dal kivívja a közönség elismerését. Ezen keresztül pedig megbékítse az egymást támadó társadalmi csoportokat.

 

Bódis Kriszta alkotásaival és társadalmi aktivitásával már több mint tíz éve dolgozik a mélyszegénységben és kirekesztettségben élő csoportok társadalmi felemelkedéséért. Ózdon alkotásközpontú szociális és integrációs programot működtet. Sok más eredmény mellett itt született a Valovi rap is.

 

A produkció önkéntes munkában jött létre, a szerzők minden jogdíjbevételről lemondanak e program javára.

 

Dalszöveg

Regina:

Őszintén, nézed a való villámat?
Várod a durvát te elcseszett állat
Komor itt az ország lelki leszakadó
Mégis engem ad a kereskedelmi adó
Kétmilliós réting, tömeghipnózis
Mehetsz anyádba kritikai gnózis
 
Körte:
Szilaj a kísérlet, fülledt pavlovi
Állatok vagyunk, jobb ez, mint a lovi.
Ez nem a Heti Hetes, ez a hétköznapi Hétes,
haljak meg, tesó, a hetünk nem mézes.
Én jó vagyok, vágod? A másik a rossz!
Ne kamuzz nekem, csak őszintén ossz!
 
Busman
Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Mi tudunk itt élni, vajon neked megy-e?
Egyéni voltál te is valaha,
Minek kellett a média Valhalla?
Állj fel, és mondd el, more, lásó?
Itt minden hiába-valóság show!
 
Májki
Egyéni voltam én is valaha
Fogadj be már média Valhalla
Egy Converses kreatív aranyból a szive
Istent játszik megint lazán becsal ide
Ez főműsor stabil itt nem szabad
Hogy gazdát cseréljen a gondolat
 
ref:
Kristóf és Májki
 
A nép nem feled 
Nekem elhiheted

Így készült

A forgatás Hétesen zajlott. Részt vettek benne, a kórust alkotva vagy épp a kamera másik végen a telepi gyerekek, és persze ott volt az alkotókon kívül, mint máskor, a telepiek hol csak kíváncsi, hol bele-beleszóló közönsége is. Valahogy úgy, ahogy a forgatáson készült képek mutatják.

Főszerepben - Bódis Kriszta a Borsodi ValóVilágról

Váradi Rajmund Körte (22 éves)

 

Érzékeny, kitartó, tehetséges fiatalember. Gyerekkora óta verseket ír. Átlagosnál jobb focista. 

Kiválóan énekel, és az a vágya, hogy ezt meg is mutathassa. A világtól elzárt telepen álmodozott eddig erről. A rap nem teljesen az ő világa, mégis remekelt a Valovi létrehozásában és előadásában. Közel egy éve jár az Alkotásközpontú program filmes-média műhelyébe, amely lehetőséget ad a tehetségek kibontakozásához.  Főleg a rendezésben jeleskedett. Zabolázhatatlan fantáziával áldotta meg az Isten. Nem született könnyű helyre, de ez nem lehet akadálya annak, hogy megmutassa, amit tud. Sokat dolgozik, minden nap keményen küzdenie kell, hogy fenn tarthassa a családját, mégsem adja fel az álmait. Azt szeretném, ha megismerné a világ a tehetségét, ha lehetőséget kapna és tanulhatna.

 

Seres Attila Busman (18 éves)

 

A filmes-média műhelyben ő az, aki a legtöbbet változott. Leginkább abban, ahogy képessé válik megmutatni önmagát. Egyre tudatosabb az önismeret és önkifejezés útján. A csoport krónikása lett, megható elbeszélő költeményeket ír. Szeret szerepelni és magasra teszi a mércét. Mindig jobbat akar. Nyitott, gondolkodó és jólelkü ember. Gyönyörű a hangszíne, és nagyon élvezte a Valovi éneklését. Kiváló ötletei voltak a klip jeleneteihez is. Érdeklődő, de eddig még nem volt túl sok lehetősége egy reális karrierkép kialakítására. Boldog volnék, ha megnyílna előtte a világ, és a borsodi elzárt létből kitörhetne. Biztos vagyok benne, hogy húzóerővé válna. Mert olyan ember, akit mások sorsa, felemelkedése is érdekel.

 

Seres Regina (17 éves)

 

Sokoldalu, bátor nő. Erős egyéniség, nem ismer megalkuvást. A műhelyben ő a legaktívabb, legkezdeményezőbb. Egyszerre nőies, de a fiús tulajdonságait is felvállalja. Egész ember. Lendületes és meglepően otthonosan, profin mozog a kamera előtt, de azzal sincs gondja, ha a kamera mögé kerül. A műhelyben egyaránt aktív a forgatókönyv írásban, a riportozásban és a szereplésben. Kiderült, hogy a rap éneklés sem áll távol tőle. Szeret rajzolni, és divattervező akar lenni. Még nem tudja hogyan induljon el, hiszen ő is olyan helyen él, ahol nagyon szűkösek a lehtőségek. Pincérnek, szakácsnak tanulhatna tovább. Regina azonban nem akar beállni a sorba. Nem akar korán gyerekeket szülni, hogy végleg elzárja magát a tanulás lehetőségétől. Szeretném, ha jó iskolába kerülne és teljes életet élhetne, amiben mindennek meg van a helye és ideje.

 

 

Radics Márk Májki (13 éves)

 

Nehéz sorsú családból származik, sok testvére van, a szülei betegesek, és a túlélés mindennapos robotja nem ad alkalmat a kitöréshez. Májki megnyerte a legutóbbi alkotótáborunk táncversenyét, ahol többek között Soma és az L.L. Junior Tánciskola tanára, Bari László voltak a zsűri. Májki lenyűgöző tánctehetség, tele akarattal. Értelmes fiú, jó tanló és kötelességtudó, mindamellett szenvedélyes ember. A tánc a mindene. Meghökkentően szájbőgőzik, ám mindent autodidakta módon tanult. A verseny után oda jött hozzám az édesanyja, és arra kért, hogy támogassuk Májki kiemelkedését. Számára a kitörés lehetősége a tánc és a tanulás. Ettől kezdve lett a programunk ösztöndíjas tanulója Bari Lászlónál. Nem csalódtunk Májki tehetségében, elhivatottságában. Az volna a legnagyobb öröm, ha egyengethetnénk az útját. Ha profi iskolásba tanulhatna, bár fiatal még és ő is nehezen lépi át a telep láthatatlan határait. A rap készítésénél újra és újra meglepett minket az az őstehetség, ami sugárzik belőle. Figyelni kell rá!

 

 

Dömötör Kristóf (13 éves)

 

Nagyon közel áll hozzám az egész lénye, a kreativitása, a lendülete, a sokoldalúsága, a vidámsága, a nyitottsága és a segítőkészsége. Színes, izgalmas egyéniség és ígéretes tehetség. Mindenkit levesz a lábáról, ahogy beszél, ahogy gondolkodik, ahogy az emberrel kapcsolatot teremt. Ő az, aki biztos, hogy tovább viszi a mintát, amit a programunkban kapott. Ezt tudatosan meg is fogalmazza. A marginális csoportok támogatása, a segítő magatartás, a szeretet természetes dolog számára, pedig egy karcos, harcosabb világból jön. A média műhelyben már önálló anyagokat is készített, a színészi tehetsége is egyértelmű. A Valóvi refrént neki köszönhetjük. Testnevelő tanár vagy vállalkozó vendéglős, még nem tudja mi lesz valójában, de nem ismer akadályt. Pedig akadály van elég. Korán árvaságra jutott és nagynénje neveli egyedül, példamutató odaadással négy testvérével együtt, valamint a saját gyerekeivel egy apró házban. Azt kívánom, hogy Kristóf sok szeretettel és megbecsüléssel találkozzon az életében, és kísérje támogató figyelem a fejlődését.

 

Stáblista

 

Szövegalap: Marjai Judit, Szabó Stein Imre
Végleges szöveg: Dömötör Kristóf, Seres Attila (Busman), Seres Regina, Váradi Rajmund (Körte), Radics Márk (Májki)
Zeneszerző: Saiid Akkezdet Phiai
Előadók: Borsodi Valóvilág: Seres Regina, Váradi Rajmund (Körte),  Seres Attila (Busman),
Radics Márk (Májki), Dömötör Kristóf
Rendezte: Bódis Kriszta

 

Köszönet

Akkezdet Phiainak

Farkas Franciskának

Szabó Stein Imrének, Marjai Juditnak,

Muhi Klárának, Muhi Zsófinak Szlávik Julinak és az Inforg studiónak

Rév Marcell operatőrnek

Kohut Péter vágónak

Jánossa Tamásnak 

Várhegyi Ádám hangmérnöknek
Keverés és masztering Róbert Balázs keze munkája Pannonia Studio.

Hajdú Gergő és Hevér Tiborné Annamária szociális munkásoknak

Lakatos Péter, Balogh Áron, Solti Gyöngyi, Vigh István önkénteseknek

Az Ajser betonnak és a Chilinek

A filmes-média műhely fiataljainak: Körtének, Busmannak, Reginának, Májkinak, Kristófnak,

Zsaninak, Incinek, Yvettenek, a szülőknek és a Hétes telepieknek, valamint gyerekeimnek: Rebekának és Balázsnak

 

 

VALOVI a média-walhallában

Népszabadság - Csider István Zoltán - Ez a hétköznapi Hétes

 

komment

süti beállítások módosítása