cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.02.06. 22:58 itipeti

TKKI modellprogram

Címkék: munka megújulás lakhatás modellprogram tkki

A Türr István Képző és Kutató Intézet tájékoztatója
a Velence- és Hétes-telepek modellprogramjáról.

Hétes-telep

Mi is az a Telep Program?

A szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élők komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci modellprogramja. Kormányprogram, melynek célja a hátrányos helyzetű telepeken élők lakókörnyezetének, életminőségének, lakhatási körülményeinek és a szolgáltatásokhoz való hozzájutásának javítása, ezáltal a szegregáció mérséklése, megszüntetése.

A 2012 januárjától júniusáig tartó állami programot a Türr István Képző és Kutató Intézet koordinálja. A program négy város 8 telepén zajlik, közöttük Ózdon a Velence- és Hétes-telepeken. Az első fél évben modell jelleggel működik, majd később pályázat útján folytatódik, amennyiben pozitív változásokat tud elérni a célterülteken.

Miért a Velence-telep és a Hétes-telep került be a programba?

Mindkét telepen zajlottak már eredményes programok, melyekre lehet építeni. A Velence telepen a Munka+tanulás program, a Hétes telepen a Van Helyed Alapítvány Alkotásközpontú szociális és integrációs programja.

Tudjuk, hogy sok telep rászorulna a programra, éppen ezért a hosszú távú cél az, hogy a Hétes- és Velence-telepeken elért eredményeket, a megoldásokhoz vezető utat, módszereket más helyszíneken is alkalmazni lehessen. Ózd városában javítani szeretnék a leszakadó településrészeken élők körülményeit, lehetőségeit.

Ha ebből a munkából az ott élő emberek is kiveszik a részüket, akkor az egész város élhetőbbé válik és példát mutathat országszerte a mélyszegénységben élő, szegregálódó csoportok társadalmi felzárkózásához.


Miből áll a Telep Program?

  • Képzésből
  • Foglalkoztatásból
  • Lakhatási körülmények javításából és infrastruktúrafejlesztésből
  • Szolgáltatások és közösségi programok elérhetővé tételéből

 

De! NINCSENEK adományok: ez nem egy segélyező program. A támogatás azt jelenti, hogy az önálló boldogulást igyekszünk elősegíteni.

Hogyan lehet a programba bekerülni?

A telepeken szociális munkásaink folyamatosan jelen vannak, kapcsolatot tartva a lakossággal. Minden család kap tájékoztatást arról, hogy melyik programban, milyen szempontok szerint lehet részt venni. Akik több lehetőséget is megragadnak, jól teljesítenek, azok tovább erősítik helyüket a programban.

A részvétel mérhető eredményeken múlik. Például azok, akik részt vesznek ingyenes közösségfejlesztő foglalkozásainkon és együttműködnek a programjainkon, részt vesznek a képzéseken, azok előnyben részesülnek a foglalkoztatásba történő bevonásnál. Azonban ha valaki egy akcióban való részvétel előre egyeztetett, vagy aláírt feltételeit megszegi, automatikusan kizárja magát a programból és a további lehetőségekből.

Tájékoztatás:

Bizonyára már mindenféle szóbeszéd járja a programról, ezért kérjük a lakosságot, hogy csak tiszta forrásból tájékozódjanak! Keressék, kérdezzék munkatársainkat és figyeljék a tájékoztató anyagok megjelenését! Vegyenek részt a lakossági fórumokon!

Elérhetőségünk:

Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI)

Ózdi Igazgatóság

3600 Ózd, Kiserdőalja. 2.

Telefon: (48) 471-029;

(48) 471-185

Automata fax: (48) 473-157

e-mail cím: ozd@tkki.hu

 

komment

süti beállítások módosítása