cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.08.25. 20:00 smalladam

Minek adunk kamerát a telepi gyerek kezébe?

Címkék: 2012 alkotótábor médiacsoport

"Aki alkot, értéket teremt, aki értéket teremt, vigyáz rá." A Hétes-telepen élő gyerekekkel közös médiaprogramban ők is megmutathatják magukat, életkörülményeiket, a bennük rejlő tehetséget, alkotói lehetnek valaminek, ami mindig csak róluk szól, az ő megkérdezésük nélkül.

Ózd Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnagyobb városa. 1998-ban Ózd tizenhat, többségében
romák lakta szegregátuma közül a Hétes-telep volt a legrosszabb állapotban. A rendszerváltás után a munkanélküliség az egykori vegyes lakosságú munkáskolónia felbomlott, a romák szegregálódtak. Bódis Kriszta író és filmrendező, 14 évvel ezelőtt, a telep legsötétebb korszakának idején járt itt először, hogy dokumentumfilmet forgasson. A filmforgatások – amelynek az itt élők nem pusztán alanyai, de alkotói is voltak egyben – aztán komoly szociális munkával is kiegészültek.

A munka kezdetekor a Hétes-telepiek helyzete magán viselte a magyarországi romatelepek gettósodásának összes jellemzőjét: a lepusztult, komfortnélküli szociális bérlakásokat, az illegális és életveszélyes áramhasználatot, a hiányzó közvilágítást, a megoldatlan szemételszállítást, a járhatatlan utakat, az aluliskolázatlanságot. a fölhalmozódott adósságokat és a túlzsúfoltságot.

1IMG_1521.jpg

„Amikor elkezdtem, akkor először csak filmet akartam. De amikor láttam, hogy mennyi gond van, akkor azon kezdtem el törni a fejem, hogyan lehetne a helyieknek itt segíteni és egyben olyan dolgot létrehozni, ami példa az egész magyarországi cigányságnak is, hogyan lehetne megváltoztatni a dolgokat” – mondta. Ezután jött létre a jelenleg száznál is több regisztrált tagot számláló Van helyed Alapítvány, ahol budapesti, helyi roma és nem roma, illetve telepi önkéntesek is segítik a munkát, a nyári alkotótáborokat és a modellkísérletei jelleggel működő alkotásközpontú szociális és integrációs telepprogramokat, amelyek keretében a közösséget építő és személyiséget fejlesztő alkotó munka köré szervezik a teleprehabilitációs és integrációs tevékenységeket. „Aki alkot, értéket teremt. Aki értéket teremt, vigyáz rá. Megőrzi a mások által teremtett értékeket is. Az alkotás itt a társadalmi felemelkedés eszköze” – foglalja össze a projekt vízióját Bódis Kriszta.

A 2007-től nyaranta szerveződő alkotótáborok képzik a szociális munkával kibővülő modellprogram alapját. Az eddig szervezett 6 alkotótáborban száznál több segítő önkéntes, mentoráló roma és nem roma művész vett részt. Az alkotó kreativitás és az önkifejezés lehetőségét biztosító csoportfoglalkozások a táborok során az itt élők aktív bevonásával, a telepen zajlanak minden évben. Így a gyerekeken keresztül gyakran a felnőttek is bekapcsolódnak a tábor életébe. A segítő önkéntesek vezetésével a táborok közötti időszakban is rendszeresen zajlanak foglalkozások Hétes-telepen, ahol idő közben lakhatási, oktatási, foglalkoztatási és egészségügyi problémák is a munka fókuszába kerültek.

1IMG_6162.jpg

„Bebizonyosodott, hogy az alkotó munka közösségteremtő erejére egy hosszútávú szociális és integrációs program építhető. Ez az alkotásközpontú módszer. Ezzel a módszerrel alkotói, aktív öngondoskodó és érdekérvényesítő pozícióba engedjük a kirekesztett csoportokat” – mondja Bódis Kriszta. Mindennek célja elsősorban a telepi gyerekek motiválása, egy olyan új generáció nevelkedésének segítése, akik a későbbiek során kitörési pontokat mutatnak a telepeiek számára. Akik nem rossz minőségű oktatásban, szegregált iskolákban, értelmetlen szakmák tanulásásával válnak munkanélkülivé, vagy alacsonyanképzett funkcionális analfabétákká, hanem jó oktatást, normál nevelést, integrált körülményeket, képességeiknek megfelelő lehetőségeket, esélyt kapnak, hogy a felsőoktatásba kerüljenek, vagy hasznos szakmát tanuljanak, húzóerővé váljanak a többiek számára.

A 2012-es Alkotótábor médiacsapata is ebben a szellemiségben végzi munkáját, ahol a csoport tagjai kipróbálhatják magukat, mint riporterek, fotósok és operatőrök, így nem egy külső szemlélő vagy újságírók által tapasztalt helyzetet adnak tovább csupán, hanem azokat a pillanatokat és életképeket a tábor és a telep mindennapjairól, amelyeket az itt élők átélnek és így közvetíthetnek is egyszerre.

komment

süti beállítások módosítása