cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2010.09.01. 21:58 cseppgyerek admin

Horrorfilmet forgatnak a hétesiek

Címkék: önkéntes művészet alkotótábor filmes csoport

A filmes csoport Bódis Kriszta vezetésével horrorfilmet forgatott a tábor ideje alatt. A történetet a csoport tagjai találták ki, játszották el és vették fel. A filmforgatás a tábor végeztével is folytatódik. Egyelőre ez a három perces részlet készült el. Bódis Kriszta így ír a filmről:

"A Közös film egy új hozzáállás és kísérlet a dokumentumfilmezésben. A filmezés társadalmi szerepét keresi. A telep 16-22 éves korú fiataljai és önkéntes filmesek alkotják az alkotásközpontú csoportot, akik a közös filmet hozzák létre. A film és az alkotó folyamat egyben eszköze a különböző szociokultúrális háttérrel rendelkező fiatalok közösség formálásához, a helyi problémák, egyéni problémák megmutatásához és kezeléséhez. Lehetőség az önkifejezéshez és a múfaj aktív megismeréséhez. A munka során a kitörési pontok és lehetőségek, a vágyak és realitás kérdéseit járjuk körül.

Az előkészítő munkában a stábok kitalálták, megírták a maguk filmjét, az addigi inspirációk és tanultak alapján (nem volt műfaji megkötés, klipptől a thrillerig bármi jöhet, így döntöttünk a "horror" pontosabban egy feszült, misztikus kalandfilm mellett). A tábor végéig (egy hét) elkészült a nyersanyagok egy része, illetve pilotokat vágtunk, ezeket a táborzáráskor levetítettük a közönségnek. Egyúttal a kialakított stábokat meghívtuk a további munkára. Ennek a programnak a keretében lehetőséget és időt biztosítunk a projektfilmek befejezéséhez. A csoportmunka és filmkészítés folyamatát (a kamera szabad használatával, a résztvevők szempontjait bemutatva) közösen dokumentáljuk. A projektfilmeket beleillesztjük, eggyé alkotjuk a folyamatot rögzítő dokumentumfilmmel, de ebben a munkában a projektfilmek készítői szintén részt vesznek, ezzel elkészül a KÖZÖS FILM.

Ez a A KÖZÖS FILM egyszerre mutatja meg azt a dokumentumfilmes módszert, amely sajátos módon ad lehetőséget a marginális helyzetben lévők önkifejezéséhez, és egy szociális programba kapcsolva eszköze az integrációs munkának. Közben egy kirekesztett csoport tagjainak egyenrangú bekapcsolódási lehetőséget ad a társadalmi/művészeti diskurzusba, és kialakítja a párbeszéd, az együttgondolkodás és közös cselekvés mintáját.  Reményeim szerint művészeti, morális és társadalmi szempontból is megújítja a dokumentmfilmezést. A Közös film a társadalmi együttélés szimbóluma és modellje lehet."

Bódis Kriszta

komment

süti beállítások módosítása