cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.01.10. 08:29 itipeti

Feszkógondok

Hétesen nincs áram. Helyzetjelentés, sürgős segítségkérés.
 

Van Helyed Alapítvány
10702332-65873230-51100005
külföldről
IBAN: HU19-1070-2332-6587-3230-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB
CIB Bank Zrt.
 


Az ÉMÁSZ lekapcsolta az áramot, mert gondok voltak nem csak a vételezés módjával, mértékével, de biztonságával is. Elvben hétfőre visszakapcsolják, mondták a múlt héten, de a gondokat aligha lehet egy hétvége alatt megoldani.

Mészáros Éva szociális munkás így számolt be a facebookon az esetről:

január 04-én áramkommandó volt a telepen, rendőrségi segítséggel. 16 ember állítottak elő a rendőrségen áramlopásért, és a telepen élők nagyrésze több százezres bírságot kapott, plusz még ezután jönnek a bírósági tárgyalások. NEM LESZ HÉTFŐRE ÁRAM!!! ÉS AZÓTA FOLYAMATOSAN NINCS.Csak azokban a háztartásokban van, ahol legális az óra (kb. 4 db). A lakosság kiépítette vezetékeket az émász leszedte, a trafóházból a 13. épületnél a biztosítékot kivette. Néhány lakó két nap múlva a próbálkozott, de azonnal megjelent az émász és a rendőrök. Agregátor: jó, de zabál, ki gondoskodik a fogyasztásáról?

A telepen a sötétség ellen gyertyát osztottunk, hogy legalább egy kis fény legyen a gyerekek esti mosdatásánál, reggeli készülődésénél. A nagyon nagy baj azoknál van, ahol nincs kályha, mert ott most fűtés sincs. Szóval első körben kályha, másodikban fa. A villany megoldáson Krisztával a héten úgy gondolom megnyugtató eredményeket értünk el, de annak a megvalósítása is 1-2 hét és a fűtést nem oldja meg.
Világításra gondoltunk még sima autó akkumulátorokra, de az sem soká bírja, viszont jobb mint a gyertya. Kérdés, ki hol tölti meg. Annak jó, aki pl. rokonoknál meg tudja tölteni.

 

A bírságok, hát oltári sok. Talán lesz némi méltányososság, na nem elengedés, hanem attól függetlenül bekötik a kártyás órát. Eddig ez sem ment. Még ingatlankezelős koromban próbáltam etalonként végigvinni egy lakásban a "komfortosítást", még a vezetőséget is sikerült rávenni, erre az émász meglékelte az ügyet, mert volt tartozás (bírságból) ezért nem tett órát.
Biztonság: az elmúlt két hónapban szinte naponta cserélték a 13-asnál a biztosítékot, tényleg szétégett, de ha csak az életveszély megszűntetése lett volna a cél, akkor kijönnek, kikapják, oszt jónapot. Se áram, se bírság.... szóval volt életveszély, de volt az már csóki kb. 15 éve...

Gergő pénteken felmérte, hogy mennyi kályha kellene, nekem Kriszta kiadta megbízásba, hogy hétfőn 20 db kályhára kérjek árajánlatot különböző kereskedésektől. Ha sikerül megoldani, lesz kályha és akkor jön a fagond, mert a helyi erdőbirtokosság a hétesi émászkommandó hírére mégjobban őrizteti az erdőt, lakásfenntartási támogatása meg nincs mindenkinek. De ha tudtok kályhát szerezni, az jó, mert sok helyen a 3-4 helyiséges lakásban is csak 1 db van. Fa meg mérhetetlen mennyiség kellene. Szenet nem nagyon használnak.

Bírság összegről tételenként 300-400e Ft, de összeget pontosat nem tudok.

Becsléseink szerint a kályhák beszerzése és az egy szezonnyi tüzelőnek való fa, amivel az áramgondok még nincsenek megoldva, 4-5 millió forintos költséget jelentenek. Ennek rendezéséhez szeretne a Van Helyed Alapítvány némi segítséget nyújtani a telep több mint 400 lakója számára, de szükös költségvetése csupán az azonnali kármentéshez elegendő.

Segítséget kérünk tehát, a szokásos csatornákon:
 

Van Helyed Alapítvány
10702332-65873230-51100005
külföldről
IBAN: HU19-1070-2332-6587-3230-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB
CIB Bank Zrt.

komment

süti beállítások módosítása