cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.01.20. 09:57 itipeti

Áram, fény, meleg

Hétesben az ÉMÁSZ-szal tavaly megindult korrekt együttműködés eredményeként nyár előtt helyreállították a közvilágítást. Hónapok óta folyik a Van Helyed Alapítvány és az ÉMÁSZ között a tárgyalás, hogy a teleprehabilitáció keretében a házak elektromos hálózatát, állami program támogatásával fogyasztói oldalon rendbetegyék és ezáltal lehetővé váljon a szabályos áramvételezés ún. kártyás órák, azaz prepaid, előrefizetős megoldás révén.

A remélt egyezség nem csupán az ÉMÁSZ érdekeit hivatott megvédeni, melyek jogosságát nem is lehet vitatni. A helyiek beszámolója szerint is lassan két évtizedes illegális áramvételezés, áramlopás veszélyes és tetejébe bizonytalan szükségmegoldás a telepiek számára, melynél jobb számukra is a megbízható, anyagilag is kontrollált fogyasztás lehetősége. Annál is inkább, mert műszaki, jogi és anyagi rendezettség híján az egyéni próbálkozások a szerződéses kapcsolódásra, villanyóra felszerélésére nem sikerülhettek, a szabályos vételezést csak néhányan tudták elérni. Bódis Kriszta programjának szervezőmunkája és az általa behozott anyagi források nélkül egyik fél se remélhette a megnyugtató megoldást.

A január 4-i razzia, melyet az illegális vételezők felszólítása nem, a sajtó riasztása azonban megelőzött, kétségtelenül komoly riadalmat és sok nehézséget okozott a téli hidegben, sötétben. A gyors mozgósítás mára úgy látszik, ha nem is azonnal, de felgyorsult közeledést hozott a megnyugtató megoldások irányába.

A hátrányos helyzetű roma lakosság életkörülményein javítását célzó kormányprogram, amit a Türr István Képző és Kutató Intézet koordinál Ózdon részéve tette az áramhelyzet megoldását. A Hétes telepen  kidolgozott megoldások és tapasztalatok ugyanis modell értéküek lehetnek más, hasonló helyzetben lévő telepeken. A cél, hogy ne rendeződjön vissza a húsz éve fennálló és kirekesztő szabálytalan áramvételezési állapot.

A házakba gyorssegélyként gyertya érkezett, de ennél is fontosabb, hogy aláírásra kerültek, mind bérlői, mind tulajdonosi oldalról azok a szerződések, melyek révén minden épület kap egy kártyás villanyórát, melyet a lakások közösen használnak majd. A hivatalosan jóváhagyott áramátvételi pontok készen állnak, a  szerződések jelenleg már az ÉMÁSZ-nál vannak feldolgozás alatt és reméljük, hogy mihamarabb a bekötések is megtörténnek!

Mindez átmeneti megoldás, mert tavaszra, az eredeti terveknek megfelelően minden család saját órát kaphat. Addig remélhetőleg siekresen veszi a telep a próbát, hogy az előrelépés a családok együttműködését igényli és konfliktusmentesen tudják biztosítani a közös kasszás áramvételezést.

A fűtést nyilván nem érdemes drága áramról megoldani, így a házak vegyestüzelésű kályhákkal való ellátásához a TKKI egy a lakókkal történő megállapodás és együttműködés keretében, mely a kémények alkalmassá tételén át a kályhák nyári visszaszolgáltatásáig terjed, igyekszik kályhákat biztosítani. Mintegy 2o darabig ez megoldódni látszik , további 5 darabot meg adományokból szeretnénk biztosítani.

A hozzávaló tüzifa vagy szén beszerzéshez szintén adományokból próbálunk segítséget nyújtani. Ennek gyakorlati formája leginkább az anyagi hozzájárulás lehetne, hiszen irdatlan sok rakományra való fa vagy akár köszén kellene, melynek teljes körű biztosítása nem is biztos, hogy lehetséges vagy akár kívánatos.

Nyilvánvalóan megterheli a helyzetet a sok negatív izgalom, amit a razzia keltett, de még inkább a kirótt számos sokszázezres büntetés, összességében mintegy 4-5 millió forint, melyek helyébe jó lett volna valami olyan kompenzációt kitalálni a korábbiakért, amely nem fenyegeti a családok létfenntartását se aránytalan fizetési kötelezttséggel, se börtönnel. A Van Helyed Alapítvány Máltais együttműködéssel ügyvédet kért fel a helyzet megnyugtató kezelésére, aki jövő héten eljön a telepre és megnézi mit is tehetünk.

Nehéz időszakon esik át tehát a Hétes-telep, de remélhetőleg ebből a krízisből is sikerül megerősödve kikerülni, közelebb lerülni a rendezett viszonyokhoz.

_____________
Az új, jó hír az, hogy az ÉMÁSZ jóváhagyta a tömbönkénti kérelmeket, így 14 házban megkezdődnek az előkészítő munkálatok, ami azt jelenti, hogy a jövő hét végére beüzemelik az órákat is. Addig kell kibírni. Közben sok feladat van még, amit koordinálnunk, szerveznünk kell ezzel kapcsolatban a telepen.

 

komment

süti beállítások módosítása