cseppgyerek

A Van Helyed Alapítvány modellprogramjának blogja.

Az alapítvány várja és köszönettel fogadja támogatásukat.

A blogról bővebben itt olvashat.

Ezen az oldalon nem lehet kommentelni. Ha kérdése, véleménye van, kérjük, írjon a vanhelyed@gmail.com címre.

Beszámolók, jelentések

Facebook

Keress minket a Facebookon is!

 

2012.05.03. 11:16 itipeti

Kis lépés, nagy lépés

A korábbi filmes sikerek után ezúttal magát az Alkotásközpontú modellprogramot díjazta szerény összeggel, de annál értékesebb extrákkal - fővédnökséggel és keveseknek kijáró elismeréssel - a SozialMarie díjat évről évre odaítélő szervezet.


 

Az Unruhe Magánalapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint SozialMarie díjat vehetett át kedd este Bécsben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Fogyatékosügyi programja és a Van Helyed Alapítvány Ózdon, a Hétes-telepen működő alkotásközpontú szociális és integrációs modellprogramja. A Magyarországról érkezett pályázatok között kiosztott közönségdíjat a Nonprofit Média Központ Alapítvány által működtetett Jel TV kapta.
    Az innovatív szociális programokat támogató SozialMarie díjat idén nyolcadik alkalommal ítélték oda. A szakértőkből álló zsűri tizenöt díjat osztott ki, összesen 42 ezer euró értékben. Az első díjat idén a Bécsi Gyermekhospice Hálózat, a másodikat egy vorarlbergi gyermeknevelési tanácsadó program kapta. A harmadik helyezést egy bécsi kertészeti pedagógiai programnak ítélték oda. További tizenkét pályázatot tüntettek ki egyenként ezer eurós elismeréssel, köztük a TASZ és a Van Helyed Alapítvány programját.
    A Van Helyed Alapítvány programja egyrészről alapvető emberi szükségleteket kíván kielégíteni és szociális intézményeket létrehozni, másrészről az emberekben rejlő kreativitást helyezi a középpontba, a helyiekkel együtt dolgozva - emelték ki a díj indoklásában az ózdi romatelepen működő projektről. Mint írták, "a kezdeményező e hitvallása láthatóan sokakra ösztönzően hatott, és az emberek újra elkezdtek hinni abban, hogy saját tetteikkel képesek változásokat elérni...
Bódis Kriszta írónő-filmrendezőnő kezdeményezését a zsűri azért tüntette ki, mert "a program egyrészről alapvető emberi szükségleteket kíván kielégíteni és szociális intézményeket létrehozni, másrészről az emberekben rejlő kreativitást helyezi a középpontba. Éppen ezért nem a helyiekért, hanem velük együtt folyik a munka. ... Az elgettósodott romatelepen végzett folyamatos szociális és emberjogi tevékenység eredménnyel járt a hivatalos szerveknél is.
...
A Wanda Moser-Heindl és Fritz Moser házaspár alapította SozialMarie díjra már működő, a gyakorlatban bevált és még folytatódó, fenntartható, újító jellegű szociális projektekkel lehet pályázni. Pályázhatnak gazdasági vállalkozások, civil szervezetek, egyesületek, közigazgatási szervek, valamint magánszemélyek Ausztria és Magyarország egész területéről, ezen kívül Bécs háromszáz kilométeres körzetén belül Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia és Németország területéről".
(MTI webradio)

Bódis Kriszta írónő-filmrendezőnő kezdeményezését a zsűri azért tüntette ki, mert "a program egyrészről alapvető emberi szükségleteket kíván kielégíteni és szociális intézményeket létrehozni, másrészről az emberekben rejlő kreativitást helyezi a középpontba. Éppen ezért nem a helyiekért, hanem velük együtt folyik a munka. ... Az elgettósodott romatelepen végzett folyamatos szociális és emberjogi tevékenység eredménnyel járt a hivatalos szerveknél is."

A magyar fővédnök, Gauder Milán az Alkotásközpontú szociális és integrációs program az ózdi Hétes telepen című programot támogatja a következő egy évben.

 

A SozialMarie díj megvalósult szociálisan innovatív kezdeményezéseknek szól. A bécsi Unruhe Privatstiftung (Unruhe Magánalapítvány) 2005 óta hirdeti meg olyan projektek számára, amelyek innovációs erejét és kreativitását a gyakorlat is visszaigazolta. A díjjal szeretnénk szorosabbra szőni az innovatív szociális kezdeményezések közötti kapcsolatot, és hangsúlyosabban megjeleníteni a szociális innováció témáját a közbeszédben. Örömmel látjuk, ha a kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálnak másokat. A díj nem rászoruló szociális szervezeteknek adható támogatás, hanem innovatív kezdeményezések elismerése. A díjazottak szabadon döntik el, hogy mire használják fel a pénzdíjat.

A díjátadó ünnepség időpontja minden év május 1-e, helyszíne az ORF Radio Kulturhaus nagyterme

Forrás:

logó


További információ:
Brosúra az idei jelöltekről
Facebook
A Van Helyed Alapítvány pályázata


Sajtóvisszhang:
HVG: A haldokló gyerekeknek "nincs lobbijuk"
Trendguide, kultura.hu, velemenyezd.hu, ...

komment

süti beállítások módosítása